EXTERIOR RENDER yellow1126.jpg

Shared Place

SHARED PLACE

AFFORDABLE HOUSING BY THE HIGH LINE

co-housing |high line | New York | fifth-year fall studio |15 weeks
studio professor: Jonathan Kline
individual project


exterior rendering

This project is about creating a multi-family housing with limited equity housing cooperation by the High Line in west Chelsea in New York City in order to deal with the deficiency of affordable housing in the city. Housing today is oftentimes regarded as a commodity, and by doing this, its function as basic social needs of human being is usually neglected. Moreover, the site of this project is a government-owned land at 10th Avenue and W 19th Street , right by the High Line park, one of the currently most expensive location in New York City. Therefore, this a proposed affordable housing project on a fictional site, aiming to explore how low-income group find their living space in highly dense urban space.


ESSENTIAL DIA.jpg
SHARED FACI DIA.jpg

The affordable tactics used in this project are reducing unit size by externalizing interior programs into the shared facilities, and sharing the costs in communal programs. In this way, the unit itself would only keep three essential programs including bedroom, kitchen and bathroom, while dining, living, study space would be integrated into the communal programs. Other shared facilities included to reduce costs are shared library, child care, gym, laundry, and work space. Also, driven by multiple site forces including sun exposure and surrounding building height, the overall
massing of the project is chamfered on its southwestern corner and gradually rise up to its northeastern corner. This allows the creation of sloped roof geometry to happen, which also thanks to the zoning requirement of building setback. In this way, the massing is sculptured to allow maximum sunlight coming into the shared communal courtyard that is embraced by the two L-shape housing buildings. This courtyard space also connects the High Line to the 10th Avenue diagonally, to trigger more social gatherings and activities.


The sequence of program is arranged as residential unit to circulation space to communal space. In this way, single-loaded corridor is used to create a proximity
between the living space and the shared space. Also, to reduce the floor ratio of circulation space of single-loaded corridor, the unit is designed as loft unit, which also helps creating interesting interior space.


For building facades, this building has an outer facade facing the public streets from its south, east and north side, and a inner facade facing the High Line. Materials used for the outer facade are brick veneer to follow the material fabric on the 10th Ave and windows in a randomized form to emphasize the sculptural space of the building.


For the inner facade, a much lighter material is used including metal decks and perforated metal decks, to create a more open manner to the middle open space. Double facade with glass curtain wall and operable perforated metal decks enclosed the single-loaded corridor to enhance the residents’ experience in the public space.

 This is a sectional perspective indicating the spatial organization of the housing unit with the sloped roof and a depiction of the possible everyday life in this design proposal.  

This is a sectional perspective indicating the spatial organization of the housing unit with the sloped roof and a depiction of the possible everyday life in this design proposal.  

 Three typical housing units (loft) in this building. 

Three typical housing units (loft) in this building.